Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  king's on 17th June 2008, 1:04 pm

Sapa ada Idea tu,,bagi la macam mana kita mu perbanyakkan Ahli..
dan kalo boleh,,jangan jak air liur yang kuar,,,bagi la juga bantuan macam mana mau perbanyakkan AHLI...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kingtiger on 19th June 2008, 9:45 pm

lol! suruh org yang bertanggungjawab untuk mengadakan roadshow di semua sekolah2 dalam daerah lahad datu Idea

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  king's on 20th June 2008, 11:49 am

roadshow ahh...
wah..hebat...bagus juga..lagi pun dorang ni turun p sini mugkin tak tau bila..

sapa yag boleh dorang turun??
ko kukukaMBING??
alala...nasib-nasib.la..kalo ko di pandang..ko siapa,oh??
apa-apa pun..ko bagi lagi cadangan..


Last edited by aking on 21st June 2008, 10:25 pm; edited 1 time in total

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kukukambing on 20th June 2008, 10:44 pm

study siapa yang turun seratus tahun sekali??? puteri kayangan ker??? ko ni tidak paham maksud aku... memandangkan kita nak buat roadshow dlm daerah kita, suruh lah ADC yang berkenaan buat road show... kau ingat mau suruh diorang dari KK ker??? lembap lah pemahaman ko ni... study

kukukambing
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 35
Registration date : 2008-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kingtiger on 20th June 2008, 10:58 pm

Idea Idea Idea Idea Idea saya rasa....... baik kita buat satu promose pada rakan-rakan kita yang lain Question Question Question Question Question Question Question Question Question atau pun.......mengajak dan memberitau salah satu kebaikan atau tujuan kita mencari ahli pengakap yang baru Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 20th June 2008, 11:10 pm

study Idea Idea bagi maklumat pada budak sekolah menengah/rendah bahawasanya, pengakap itu tidak hanya terhad kepada kepada budak2 sekolah sahaja tetapi juga untuk mereka yang sudah berkerjaya... so, bila mrk da lepas sekolah mereka boleh join dengan kelana... and also explained how to become a rovers... Idea

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 20th June 2008, 11:14 pm

like kambing said, we have to go to school and make a roadshow about our scout movement here in LD.. not necessery making a dialogue but, enough with leaflets and litte bit explainations..

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kingtiger on 20th June 2008, 11:24 pm

cheers cheers saya setujulah cadangan awak ni cik sailemoon........ cheers cheers cheers cheers bagus.....saya suka dengan awak....... na jadi ba cewek la kita Question Question Question Question Question Question

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:38 pm

Laughing Laughing luculah kau ni harimau... terus jatuh cinta sama itu ceweks ka Question Question Question Question sudah lama tidak ke sawah ba Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:39 pm

Cool dia endak mau beceweks dengan askar... cepat mati... apalagi kalau di hantar pigi iraq!! dia tu mau dengan urang macam aku ni.... pinyanyi pujaaaaan ramai Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 20th June 2008, 11:54 pm

Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Gemuk Tapi Kiut on 21st June 2008, 6:34 pm

Kami d HQ bukannya Puteri Kayangan..terpaksa cari lagi baju terbang Cool
Kalau ada panggilan..rasmi ka ndak rasmi ka..kami on jak bah
lebih-lebih lagi kalau mau bawa mancing.. Twisted Evil
bila-bila boleh turun asal x ada kerja yg menghalang di BP..
Cuma..ndak pernahnya kami dipanggil datang...
Kalau sy sorg2 nada masalah..bawah kolong pun blh landing.. pirat
Down to earth punya ndak cerewet..
Cuma takut2 jak ada Pesuruhjaya Senior yang lain ikut..itu terpaksa la dijaga serba serbinya
cheers

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  king's on 21st June 2008, 10:28 pm

ni la kukukambing ni..ko ingat yang dari LD mau turun ka buat road show..ko sapa oh,,eheh
apa-apa pun...ko datang la meeting pemimpin-pemimpin...ko bagitau ni cadangan,,kami sokong ko...suruh ADC turun...ehehehetu suruh ADC yang baru di lantik c ninyo dan c paie,,ahahahaha

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 22nd June 2008, 2:43 am

Idea eventhought you are the moderator........ and also as a leader/ADC you should be more realistic and neutralized your-self Razz Razz Razz Razz can not too moody Exclamation Exclamation Exclamation
if someone/somebody giving an idea, you should apreciate it Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 22nd June 2008, 2:44 am

Idea Idea im not with anybody... but i agree with what kukukambing advised... it's a good idea Idea Idea Idea Idea

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  melati desa on 22nd June 2008, 2:47 am

study study study aking... you should read a book about "leadership" and applied what are the suggestion that they give.............TQ
no heart feeling........ luv you aking I love you I love you I love you I love you

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 3:18 am

Question Question Exclamation Exclamation Question Question Exclamation Question Exclamation Question Exclamation Question ai....... apa kau cakap ni sailemoon........ Question Question Question Question Question Question Question Question sailemoon....... boleh ka kau pakai bahasa lain....... Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea santa santa santa santa santa santa santa santa santa santa santa santa santa santa

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  kukukambing on 22nd June 2008, 3:19 am

Twisted Evil boleh nya ber...I LUV U sama si aking.... affraid affraid affraid ini endak boleh jadi ni Evil or Very Mad

kukukambing
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 35
Registration date : 2008-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  wong siu long on 22nd June 2008, 4:40 am

napa tidak banyak aweks join forum ni......... terpaksalah mengurat si silomon sunny sunny sunny

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  king's on 23rd June 2008, 9:59 am

k..nanti saya akan mememasukkan tips-tips seorang pemimpin ..
agar semua di sini dapat faham apa maksud dan tanggungjawab sebagai seorang pemimpin,...
k...
saya harap juga,..kapada kalian semua..yang ada membaca buku-buku kepimpinan ..agar masukkan ke dalam forum ni..
dan bukan nya crita yang tak tentu pasal..ni mcam c harimau ni MACAM BUDAK_BUDAK jak..
ba kalo mau mengurat,...ajak c sailormon p zon berkata-kata...atau hantar jak p MESSAGES di butang atas tu..

KEPADA AHLI YANG MEMASUKI FORUM INI AGAR DAPAT MEMBERI PENDAPAT YANG BAIK..kerana apa yang kita TULIS DI SINI MUNGKIN AKAN JADI BAHAN RUJUKAN KEPADA PENGAKAP YANG LAIN...

SEKIAN...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Roy_BorRoy on 24th June 2008, 5:30 pm

paham ka kamu maksud si aking?????

bukan ndak boleh bah tu di buat.....tapi cuba kamu tanyala bdk2 kelana/pemimpin daerah yg boleh bagi tenaga untuk bt tu roadshow......mau bt roadshow pun mau bt dimana? kalau mau bt d bandar d mana? d belia? wahahaha......lawak....teda tu org mau pg.....kalau mau bt d kawasan bandar.....mesti ada permit.....permit pun berbayar......sudah ada permit....mana tapaknya? dewan tun musthapa? tauka berapa sewa dewan tu? lagipun tu dewan sama macam belia.....jauh terpencil.....kalau mau bt d shopping complex.....berapala pulak sewanya........mana blh bt roadshow sembarang teda permit......teda kelulusan tapak......ada2 kena suruh polis kita membungkus peralatan.....lagi satu.......berapa yg mau dperuntukkan untuk bt roadshow.......kadang2 mau sedia flyers lagi.......kalau takat banner......bdk2 scout blh bt......itu kalau d daerah...........

kalau mau bt dari sekolah ke sekolah? macam mana......budget kompom besar.......takkanla mau main cakap pakai liur jak......kalau aku.....aku ndakkan tertarik....samala macam dulu masa c papai bawa aku join......aku bt natau jak dia........tapi bila tejoin baru aku tau betapa berguna n best berpengakap.....tapi....macam mana kita mau bt drg TERJOIN.....messtila mau pakai alat bantu mengajar........kalau setiap sekolah ada projektor bagus.......kalau takat komputer ka laptop.........scout daerah ada tu.......tapi aku rasa mesti mau seedia flyers juga.....sepa2 berminat.....boleh bagi flyers atau brosur untuk bagi parent drg tgk.....spy dapat kelulusan dari parent drg......berapa byk sekolah d LD? mau bt d daerah.....berapa byk yg mau turun d bandar? last2.....option dia....bt dari sekolah2 la....berapa peruntukan? ada ka antara pemimpin yg sanggup sumbang dana.....berapa pulak yg daerah boleh bagi.......

itu pasal bdk sekolah........bukan xblh bt tu......tapi mesyuaratla......tgk mcm mana.......kalau yg empunya badan pemberi cadangan sanggup menjadi salah seorang yg bertanggungjawab kan bagus.....tapi berapa ramai yg boleh? mau bt roadshow pun mana bleh pakai sembarang ahli........nanti misi visi n mesej yg d sampaikan salah.....mestila yg ada kredebilitinya.......kalau takatkasi bediri meja bt sepanduk bt atapka apa ka.....blh suruh ahli2 yg mau ambil lencana khidmat bt........tapi xkan mau suruh drg yg bagi penerangan......sebab bukan semua paham apa misi visi pengakap.....ada yg join takat mo enjoy jak.....mesti mau pilih ahli2 yg betul2 paham......dalam otakku ada la 2 3 org.......tapi drg ni ada komitmen kerja.......kalau mau bt d bandar mungkin blh la.....tapi kalau bt dari sekolah kesekolah.....makan masa n budget.......

itu dari pemahaman ku la......

cuba ko terangkan roadshow cemana yg ko maksudkan......nanti boleh bawa p mesyuarat.....

(cheh.....aku becakap cam la aku pemimpin atau ahli berdaftar.....!!wakakakakaka)

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 6:01 pm

Aku ada banyak juga terima cadangan utk dimuat dalam Roadshow ni...

Antaranya..
DC Inanam sudah hantar design lencana Roadtour (Kempen Manambah Ahli)..rasanya dia sudah buat di Inanam la tu..

Kami cadang mau buat Road Show ni di semua pusat2 beli belah utama di setiap daerah...kami sudah pernah buat showcase di tamu jalan gaya dulu dan sambutannya sebenarnya menggalakkan.. kalau kita ada buat program mcm tu..

Skrg ni org2 yg sudah tetap ialah aku dan Suhaimi (diarah oleh KPN-ndak boleh escape)
Pelaksanaannya ialah...kami masuk ke sekolah2 beri penerangan dan kemudian buat Showcase di shopping complex..
Flyers, banner, pamphlet..aku boleh sediakan..budget utk promosi, kelulusan, permit dsb kami boleh apply dr negeri..cuma kami kena dapatkan anggaran perbelanjaan sebenar terlebih dahulu...

Tp masalahnya ialah...kami perlu ada back-up di daerah utk persiapan awal dan persediaan tapak serta tenaga kerja...itu yg menjadi masalah kami...tau la kan...negeri bukan ada kumpulan di bawahnya...lainlah kalau daerah...

kunjungan kami ke LD hari tu belum kami kira sebagai roadtour yg kami rancang sebab tiada apa yg kami bawa dan kita tidak melibatkan diri dgn masyarakat setempat...tapi kira tercapai juga salah satu maksud kami berdua iaitu menjelaskan pendirian kami tentang sokongan terhadap Pengakap di daerah2..Frankly speaking...sebenarnya aku ni lebih berat kepada kelana berhasrat mau tolong semua krew kelana yg ada...biar nanti sampai tahap Kelana Sabah ada branding nya sendiri..malah franchise, mungkin? Ndak mustahil...tapi aku ndak boleh direct terus ke krew tanpa pengetahuan dan kelulusan daerah...Aku rasa terasing dan lonely sbg Kelana di HQ...Dalam Kelana Ibupejabat (yg sudah dormant)..aku saja ahli yang paling muda...
Aku ingin mewujudkan Majlis Kelana Negeri, jadi berkaitan isu latihan, program, polisi dan kewangan..majlis ni lah nanti yg boleh menguatkan Kelana di Negeri...lagi satu...melalui majlis ni lah nanti kita boleh cari pelapis untuk mengganti kepimpinan daerah dan negeri kelak..
Masalah besar Pengakap Sabah skrg ialah ketandusan barisan pelapis...
Contoh saja...4 minggu lepas masa kami dgn KPN mesyuarat utk memilih wakil Pengakap utk bertanding jawatan dlm MBS...susah betul kami mau cari ADC ke atas yang berusia di bawah 35 tahun...(yg boleh berkhidmat sekurang2nya 2 penggal dlm MBS)..

Satu lagi (kalau Kelana LD blh tolong buatkan utk daerah LD) aku sedang membuat fail senarai Kelana di seluruh Sabah..mengikut susunan..yang belum dan sudah vigil, yang sudah ditabal kelana penuh, yg sudah ditabal kelana kanan, yg sudah lulus lencana-lencana kemajuan kelana dsb..

Sebab Kelana kita sudah banyak terlepas peluang-peluang utk menyertai kursus2 dan program hanya kerana kami tiada rekod kelana di negeri. Kolej Tun Sri Lanang hari tu, kami terpaksa buat pilihan secara rawak ikut mana yg dikenal kerana kami cuma ada 2 hari utk memilih..Pertukaran Belia Asia..sudah bertahun-tahun kita miss...program2 luar negeri anjuran MBS...org Pengakap MBS pandai2 letak calon dorg sbb kita di negeri gagal menghantar calon...PPM HQ pun sebenarnya banyak menaja Kelana ke program Pengakap luar negara dan selalunya bila saya ke KL, kalau ada program, saya selalu ditanya oleh Ketua S?U Eksekutif PPM, "kau ada orang boleh dihantar? kalau ada minta nama dorg skrg.." masa tulah aku rasa betul gerigitan..kalaulah aku ada simpan rekod kelana-kelana Sabah...banyak sdh Kelana kita jd Pengakap mahir..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Roy_BorRoy on 24th June 2008, 7:58 pm

bilala cadangan roadtour tu skip?

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 9:23 pm

Roadtour tu sepatutnya kami mulakan April lagi...tapi kami masih menunggu surat dari Pengarah Pelajaran Negeri untuk membolehkan kami masuk ke sekolah-sekolah tanpa banyak soalan dari Pengetua/Guru Besar.

Buat masa ni, Suhaimi sedang turun naik Jabatan Pelajaran Negeri menagih surat tu..dapat saja nanti kami akan inform.

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  mangas on 25th June 2008, 1:08 am

bgs tau smua cadangan kamu ne,,, roadtour,,, woooooooowww cheers cheers ,,, tpi harap2 la,, cadangan ne smua akan di realisasi kan,, jgn ber api2 dlm ini forum jak,,,, aku akan sokong jika sesuatu cadangan 2 mendatangkan kebaikan untuk ahli2 pengakap kita...

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: BAGAIMANA MAU PERBANYAKKAN AHLI PENGAKAP

Post  Sponsored content Today at 11:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum