Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



persatuan kelana

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: persatuan kelana

Post  fiza on 30th June 2008, 9:38 am

Pengakap kelana skolah dorang 2 kelana sesat.dorang sepatutnya mendaftar under daerah tp tdk.lower & upper six skolah dorang mengaku kelana konon dah mendaftar..setahu aku tak da dlm senarai pn skolah dorang ni.skipper dorang pn tahu tp still make dono je.
lol! lol! lol! lol! lol! lol!

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 30th June 2008, 7:52 pm

tu la pasal..
dorang kena berdaftar dengan daerah,,
sebab kalo dorang mau buka di sekolah.dorang kena ada penaja..
dan seharusnya pengetua dorang membuat surat permohonan kan..

apa pendapat kita punya skip ryan??
skip..macam mana ni dengan sekolah ni..lagi pun dorang hanya untuk stpm jak

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 30th June 2008, 10:23 pm

Dari segi pendaftaran, belum ada permohonan dibuat kalau dorg claim sudah berdaftar (akan diperiksa semula besok)..

Tapi, mengikut pengalaman, selalunya Kelana di peringkat tingkatan 6 ni akan membantutkan krew dalam jangkamasa panjang kerana rata2 selepas STPM akan terus menyepi dari beraktiviti.

i) Sepatutnya peringkat ni dorg menjalankan aktiviti unit Pengakap Budika (yang sudah lama dilupakan).

ii) Kedudukan dan status sebagai rover squire juga akan banyak menimbulkan kerumitan dari segi penganjuran aktiviti. Kita tahu yang rover squire ni belum layak untuk menjalani vigil sehingga mencapai usia 18 tahun. Takut2 juga nanti akan menyebabkan timbulnya diskriminasi.

Di Sabah kebelakangan ini, memang banyak krew kelana dianjur yang terdiri daripada ahli-ahli tingkatan 6. Dan belum nampak setakat ini kumpulan/krew sebegini yang boleh bergerak sebagaimana krew kelana terbuka/daerah. Dan kebanyakannya sukar atau tidak bergerak seiring dengan daerah kerana masalah polisi sekolah.

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 2nd July 2008, 10:49 am

tu la juga pasal,
tetapi dorang juga di galakkan bergiat aktif dalam unit berunifom,
untuk rekod dorang.

bagus juga kalo dorang ni berdaftar di Daerah,dan bergiat di sekolah.sebagai pengajar kepada pengakap lain..

tapi sepatutnya dorang ni menjadi pengakap BUDIKA kan,,


Last edited by king's on 8th July 2008, 3:27 pm; edited 1 time in total

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 7th July 2008, 9:33 pm

drunken drunken drunken ooooi aking takkan lah budak sekolah mau bergiat di sepital....... diorang bergiatlah di sekolah!!!!!!!! mentang2lah dia tu keja di sepital..... kau tau ka kau tu sudah salah pig pig pig

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  kingtiger on 7th July 2008, 10:04 pm

mangas...... rindu ba aku dgn kau....... bounce bounce bounce bounce

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  kingtiger on 7th July 2008, 10:34 pm

kawan..... kita tidak ada ativiti ka....? boring sudah ni kawan.... kita punya pesuruhjaya yang baru tidak ada bagitau tentang aktiviti ka.......?

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  mangas on 8th July 2008, 1:22 pm

kingtiger... ko gay ka??? keheheke,,, wawawa,,, c melati mcm mara jak dgn c aking 2 tau,,, mara2 ne, slalu nya blh jadi syg,,hehehe cheers cheers

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  mangas on 8th July 2008, 1:29 pm

tapi mmg btul la, bdk pengakap kelana smk sepagaya ne harus dan patut berdaftar di bawah kelana daerah, pasal dorg ne bkn bdk sklh smk sepagaya lg,,, klu masi bdk sklh makna nya dorg bkn kelana lg,, lain la klu dorg tingkatan 5 dah masuk umur 18 tahun ke atas,, hehehe,, cik melati jgn mara aku yaaa,, klu fakta ku salah,,

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 8th July 2008, 3:28 pm

Very Happy Very Happy Very Happy sepital??sapa bilang??baca la balik di atas//

ahahah sekolah la.. lol! lol!

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 8th July 2008, 3:32 pm

kamu ni sudah kami di jelaskan oleh ryan..
kalo belum sampai umur 18,dorang kena jadi pengakap BUDIKA??kamu tau ka tu apa??
sama la juga macam pelapis kelana..ni budika di panggil pula pelapis kelana..mana ada oh,..pengakap BUDIKA yang ada..ahaheheheheh Very Happy Very Happy Very Happy

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  mangas on 8th July 2008, 4:49 pm

king's wrote:Very Happy Very Happy Very Happy sepital??sapa bilang??baca la balik di atas//

ahahah sekolah la.. lol! lol!

hehehe,, pandai ko kwn ahhhhh,, hehhee

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 8th July 2008, 11:19 pm

king's wrote:kamu ni sudah kami di jelaskan oleh ryan..
kalo belum sampai umur 18,dorang kena jadi pengakap BUDIKA??kamu tau ka tu apa??
sama la juga macam pelapis kelana..ni budika di panggil pula pelapis kelana..mana ada oh,..pengakap BUDIKA yang ada..ahaheheheheh Very Happy Very Happy Very Happy

Unit Pengakap BUDIKA sudah lama tidak diamalkan/dipraktikkan ataupun dimuatkan dalam buku2 rujukan unit2 Pengakap..tapi pada masa yang sama..tiada pula rekod menunjukkan yang ianya sudah dimansuhkan atau dibatalkan..maknanya masih boleh la tu dibuat..

Unit ROVER SQUIRE pulak istilah sejak azali lagi penubuhan Kelana dan masih diguna pakai hingga ke hari ini malah Ketua Setiausaha Eksekutif PPM di KL pun masih menggunakan istilah ni untuk ahli Kelana yang belum mencapai umur 18 tahun (layak untuk di'vigil')..

Dari segi peringkat umur ... BUDIKA=ROVER SQUIRE... jadi ndak salah kita kategorikan dua entiti ni sebagai serupa dalam Pengakap..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 9th July 2008, 11:21 am

iya betul..
ni memang yang sama.
tapi bagus di tetapkan kan..kalo budika..namakan la budika..tetap kan contoh umur 17-18 pengakap budika..
baru la orang paham..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 9th July 2008, 11:23 am

ni ada lagi ROVER SQUIRE ,yang ini pula umur sekitar berapa..
kan mengelirukan yang mana satu mo di pakai..BUDIKA ka atau ROVER SQUIRE ..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  fiza on 16th July 2008, 8:16 am

Pengakap BUDIKA ni familiar jg di dengar tp ROVER SQUIRE ni bru tau bnyk lg ke istilah2 yg lain... scratch scratch scratch bounce bounce bounce

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 16th July 2008, 9:57 am

BUDIKA ni yang ada..tapi yang satu tu..tak sapa lagi yang mnagada-dakannya..bikin binggung jak kan...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 16th July 2008, 9:04 pm

Pengakap BUDIkA tu yg baru diperkenalkan di Malaysia sj..20-30 tahun dulu..
Rover Squire istilah yg digunakan seluruh dunia sejak time BP lagi..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 16th July 2008, 9:08 pm

Tu sebab kaedah dan salasilah vigil perlu disusun semula agar tiada pemimpin yg sewenang2nya menukar kandungannya..
Mungkin istilah Rover Squire tu ndak pernah didengar atau sengaja di'left-out' oleh pemberi2 vigil terdahulu..

selain rover squire, istilah2 ni juga kiranya telah dilupakan dan ramai Pengakap sekarang tidak pernah mendengarnya..

- Court of Honour
- Scout's Den
- Patrol Corner

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 17th July 2008, 12:43 pm

tu la pasal..yang mana kita kena ikut.
tu yang jadi persoalannya..
ibu pejabat kena buat satu kenyataan,,yang mana patut di ikut di malaysia.. jadi..kita sebagai pemimpin pun tak juga bingung mau buat macam mana kan..ni ada bilang pelapis kelana,ada bilang budika,ada lagi lain-lain nama..

jadi tu la yang kita mau tahu kan..
di malaysia..apa yang kita patut buat..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 14th August 2008, 2:51 am

study study INI ADA LAGI SATU ISTILAH.... SAPE YANG TIDAK PAHAM MEMANG ANAK LUAR RAHIM LER JAWABNYERR... BERKAITAN DENGAN ROVERS NI ADA ROVERS YANG DI PANGGIL LANDROVERS........ NI UMUR NYER BERAPA PLAK NIE???? cherry cherry cherry AHAHAHAKS... JANGAN KAMU MARAH BAH.... NANTI TERSERLAH LAH KEAYUAN DIRIKU INI.........GAYU GURU GERAI NYAMAI....

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 14th August 2008, 2:54 am

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing ANANG BEKA'NYA.........CHAK!!!!!!! NAK ULIH MARA.... sunny sunny sunny sunny

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 14th August 2008, 4:17 pm

iya tu la..banyak betul la pula ni nama//

ada lagi pengakap kelana sekolah menenggah,,untuk dapatkan sijil aktiviti jak..
apa ba semua ni,..bagi la konok yang betul punya..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Roy_BorRoy on 15th September 2008, 9:38 am

erm....lama da ku mo tanya ni.....mana satu betul.....persekutuan kelana ka? persatuan kelana?

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Roy_BorRoy on 15th September 2008, 9:39 am

melati desa wrote:study study GAYU GURU GERAI NYAMAI....



adanya garu guru gerai nyamai bulan lapan ya

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Sponsored content Today at 11:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum