Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



persatuan kelana

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: persatuan kelana

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:43 pm

Laughing Laughing Laughing

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:43 pm

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing lol!

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:43 pm

lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 20th June 2008, 11:54 pm

Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 21st June 2008, 6:42 pm

Hehehehe..ndak dibuka pun sy tau itu.. Twisted Evil

Cuma, buatlah permohonan secara rasmi.
Kalau ada Kelana yg sdh ada lencana pencapaian kelana..isikan lah borang permohonan sijil lencananya hantar ke KK..maklumkan melalui satu salinan kpd daerah..utk tujuan rekod..
Setakat ni belum pernah sy nampak satu pun permohonan sijil lencana kelana..
ertinya dalam rekod negeri, belum ada seorang pun Pengakap Kelana di Sabah ni yg sdh lulus mana2 lencana kelana.

Borang permohonan sijil/lencana ke Ibupejabat tu kan cuma perlu ditandatangani oleh pemimpin dan bukannya terikat pada DC sj..tapi, sebagai kelana, sekurang-kurangnya kena bagi penghormatan pada pimpinan daerah dgn memberi salinan permohonan tu sebagai makluman.

PIS!

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  mangas on 21st June 2008, 9:11 pm

affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid affraid

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 21st June 2008, 10:07 pm

ok,,,mengenai BORANG yang di maksudkan,,,
boleh kah di hantar ke email: pengakapld@yahoo.com.
untuk tujuan penyebaran kepada kelana-kelana daerah...
dan maklumkan jika anda da menghantarnya..

pls..scan and don't forget to send by email..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 22nd June 2008, 3:24 am

Shocked bagus lah kalau org2 HQ di KK join forum ni... sekurang-kurangnya boleh lah story2 isu terbaru kan Question Question Question

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 3:38 am

kawan-kawan........ Question Question Question Question Question Question Question Question saya rasa bagus kita batau dengan pengerusi kita... suruh dia buat satu meysuarat nutuk semua kelana-kelana.... kita buat satu perkhemahan untuk kelana sajah..... Question Question Question Question Question Question Question Question Question untuk aktiviti berakit keliling pulau sakar sahaja kan.......... Question Question Question Question Question Question Question lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce teok ni.... belum apa-apa lagi sudah bayak yang sokong......heheehehehehehehehe I love you I love you I love you I love you I love you I love you I love you I love you I love you

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  melati desa on 22nd June 2008, 3:43 am

Exclamation abang rimau.... naik sudah bintang muu....

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  wong siu long on 22nd June 2008, 4:44 am

abang rimau... naik sudah anu mu

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 23rd June 2008, 9:54 am

wah..main anu sudah ni...BAHAYA...
untuk makluman ya,..harap-harap isu yang di bincang kan di sini dapat memberi kita IDEA ,MAMPAHAT
dan kalo yang setakat cereta remeh temeh bagus cerita ni ZON BEBAS BERKATA_KATA...
harap semua Faham..
kerana kita buka ni ISU..agar kita dapat lagi meningkatkan pengetahuan,,,dan menunjukkan kematangan KALIAN untuk menanggani masalah.dan meningkatkan lagi pengakap kita,...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  kingtiger on 24th June 2008, 1:45 am

KELANA.......... di mana kita sudah mencapai kematangan...... yang mana ia mengajar kita membentuk dan mengenal diri kita yang sebenar2 nya...... sebelum kita menjadi seorang pemimpin kepada rakan2 dan juga dapa adik2 kita yang dahagakan ilmu yang ada pada kita.........jadi saya menyeru pada diri saya sendiri n kedapa semua saudara2 daudari2 saya..... agar sama2 la kita memajukan pergerakan pengakap di dalam daera kita sendiri....... juga kepada semua saudara2 dan saudari2 kami yang berada di daera lain.......... agar pergerakan pengakap ini mendapat songkongan dan dorongan dari semua segenap lapisan masyarakat di seluruh dunia kususnya di dalam negara kita sediri.........

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 2:15 am

Sad Crying or Very sad Sad Crying or Very sad Sad Crying or Very sad

Kenafa akhu nada bintang?

Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 24th June 2008, 9:33 am

kawan..

beberapa perkara yang akan kekal memebrikan kita pahala selepas kita meninggal adalah seperti hadis berikut:-

Berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W. daripada Abu Hurairah yang bermaksud:

"Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu; sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa dari anaknya yang salih"
(Hadis Riwayat Muslim)

Hadis ini menjelaskan bahawa seseorang walaupun sudah meninggal dunia masih berpeluang untuk membuat pahala berpanjangan di alam kubur, iaitu melalui amalannya sewaktu di dunia seperti sedekah jariah, ilmu yang pernah disampaikan dan dimanfaatkan oleh orang lain serta doa anaknya yang salih.

Ini bermakna, pahala akan tetap bertambah walaupun ketika itu seseorang berada di alam kubur dan tidak mampu beramal lagi. Ini ibarat air sungai yang mengalir dari gunung tetap bertali arus tanpa henti.


Sedekah Jariah
Amalan bersedekah ini amat dituntut agama dan banyak ayat al-Quran yang menganjurkan perbuatan mulia ini. Antaranya Allah berfirman yang bermaksud:

"Jika kamu menampakkan sedekahmu, maka itu adalah baik sekali dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada orang fakir, maka menyembunyikannya itu adalah lebih baik bagimu"
(Surah al-Baqarah:ayat 271)

"Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredhaan Allah. Apa saja harta yang baik kamu nafkahkan nescaya akan diberi pahala yang cukup sedang kamu tidak sedikit pun akan dianiaya (dirugikan)"
(Surah al-Baqarah:ayat 272)

Maka apabila seseorang itu bersedekah dengan ikhlas sewaktu hidupnya, pahala itu akan diperoleh walaupun walaupun selepas meninggal dunia.


Ilmu Yang Dimanfaatkan
Tugas mendidik atau mengajar ilmu kepada orang lain juga adalah amalan sangat mulia di sisi agama. Apabila seseorang mengajar ilmu kepada orang lain dan kemudian orang itu mengajar pula kepada orang lain, itulah yang amat bernilai dan dikira sebagai ilmu yang dimanfaatkan.

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

"Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan kepada orang lain, maka baginya pahala yang sama seperti yang diperoleh oleh orang yang membuat kebaikan itu"
(Riwayat Imam Muslim)

"Sesiapa yang mengajak kepada petunjuk (kebaikan), baginya pahala seperti pahala yang diperoleh oleh orang yang mengikut kebaikan itu selepasnya dan tidak akan berkurangan pahalanya walaupun sedikit, dan sesiapa yang mengajak kepada kesesatan maka baginya dosa seperti dosa yang turut diperoleh oleh orang yang membuat dosa selepasnya dan tidak akan berkurangan dosa itu walau sedikit pun"
(Riwayat Imam Muslim"


Doa Anak Yang Salih
Menjadi kewajipan anak memelihara ayah dan ibu sewaktu hayat dan selepas kematian kedua-duanya, tanggungjawab si anak ialah mendoakan kesejahteraan mereka di alam barzakh serta memohon kesejahteraan agar ibu bapa mereka ditempatkan bersama golongan yang mendapat rahmat daripada Allah.

Dalam kitab al-Azkar, Imam al-Nawawi menjelaskan bahawa ulama bersepakat menyatakan bahawa orang yang hidup boleh berdoa kepada orang yang meninggal dunia dan doa itu sampai dan boleh mendapat manfaat daripadanya. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T bermaksud:

"Dan orang yang datang sesudah mereka (Muhajirin dan Ansar) berdoa; wahai Tuhan kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman terdahulu daripada kami"
(Surah al-Ansar:ayat 10)

Ayat ini menjelaskan mengenai doa orang Muhajirin dan Ansar kepada saudara mereka yang terlebih dulu beriman daripada mereka. Hal ini menunjukkan bahawa amalan berdoa kepada orang yang meninggal dunia adalah dibenarkan. Apatah lagi jika doa itu datangnya daripada anak salih kepada arwah kedua-dua ibu dan bapa.

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 24th June 2008, 9:37 am

kawan..kelana..


Berdasarkan Hadis di atas,,yang berkaitan dengan kita KELANA adalah yang kedua:-
Ilmu Yang Dimanfaatkan
Tugas mendidik atau mengajar ilmu kepada orang lain juga adalah amalan sangat mulia di sisi agama. Apabila seseorang mengajar ilmu kepada orang lain dan kemudian orang itu mengajar pula kepada orang lain, itulah yang amat bernilai dan dikira sebagai ilmu yang dimanfaatkan.

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

"Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan kepada orang lain, maka baginya pahala yang sama seperti yang diperoleh oleh orang yang membuat kebaikan itu"
(Riwayat Imam Muslim)

"Sesiapa yang mengajak kepada petunjuk (kebaikan), baginya pahala seperti pahala yang diperoleh oleh orang yang mengikut kebaikan itu selepasnya dan tidak akan berkurangan pahalanya walaupun sedikit, dan sesiapa yang mengajak kepada kesesatan maka baginya dosa seperti dosa yang turut diperoleh oleh orang yang membuat dosa selepasnya dan tidak akan berkurangan dosa itu walau sedikit pun"
(Riwayat Imam Muslim"


** di mana dalam hadis ini,kita sebagai KELANA akan dapat pahala,kerana kita mengajar budak-budak lain erti kehidupan,cara memasak,berdikari,
dan banyak lagi..

kepada kelana-kelana di luar sana.. saya.berharap.berkhidmatla selalu..
dan janganlah BERKIRA,,kerana insyaallah bila kita ikhlas...kita akan dapat PAHALA..

FIKIR-FIKIR LA....

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 5:34 pm

Betul tuh...sedar atau tidak..aktiviti Pengakap ni pun boleh menjadi tempat kita beramal soleh..
Itu yang cuba dinyatakan oleh Ketua Pesuruhjaya Negeri pada semua Pesuruhjaya secara berkias..
Ada satu cerita tahun lepas, syarikat yg selalu menerbitkan bahan2 utk Pengakap Sabah ni Bosnya adalah bekas classmate KPN kita masa sekolah dulu..jadi satu hari ni kami panggil dia ke BP utk bincangkan ttg penerbitan kad jobweek..lepas selesai urusan2 rasmi dorg berdua pun bercerita kosong lah..dia nih (yg merupakan orang kuat AJK Masjid Negeri & Masjid Bandaraya KK) bermati2an cuba menjelaskan pada KPN "Sudah2 la Berpengakap tu...kita ni berumur sudah...cuba2 lah ikut benda2 yg boleh menjadi amal kita, mcm aku..JK di masjid"..

KPN diam saja senyum menengok aku...bila kawan dia tu pulang, KPN cakap sama aku, "Kau nampak tu...lain orang, lain cara dia...aku beramal bukan utk org lain nampak, kau sebagai anak aku sendiri pun ndak tau aku ni JK kuat utk lebih 15 masjid di seluruh Sabah ni kan..? ..aku pun mati2 berkorban banyak benda utk Pengakap ni sebab di situlah juga aku beramal..daripada anak muda2 kita ikut benda2 ndak tentu, kita bagi dorang ilmu dan isi masa dgn positif melalui scout..itu pun amal juga bagi org yg mau membuka minda dan mentaliti dorg..kan scout ni juga pendidikan sokongan di luar sekolah..Rayn, kau kena ingat..sebenarnya 24 jam dlm hidup kita sehari ni pun boleh jadi amal kalau kau pandai.."

Aku rasa dari situ lah aku dpt keazaman tu utk jaga nama baik KPN kita walau apapun..skrg ni dia jarang di Sabah sbb mencari rezeki utk keluarganya pula..jadi ndak ada sebab sebenarnya utk Pengakap Sabah tidak dapat bergerak..apa guna Pesuruhjaya2 dilantik dan diberi kuasa oleh KPN kalau semua mau harap KPN yg buat dan dia mesti ada sepenuh masa di BP..KPN harap pada orang2 yg dilantik ni...jadi kenalah laksanakan tanggungjawab masing-masing kan...

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 25th June 2008, 10:05 am

iya betul tu..mendapatkan pahala memang mudah sebenarnya..dan banyak cara..bukan sahaja mau di dalam masjid.
yang penting NIAT dan Ikhlas menyumbangkan sesuatu kerana ALLAH s.w.t.

saya ada kenalan PD negeri kelantan unit latihan..dia merupakan sahabat KPN kita ni di bawah:

SALAM PERKENALAN, Terima kasih kerana melayari laman web kami. Saya ialah Hj Rafiei @ Rafie bin Mohamad, Ketua Penolong Pesuruhjaya Negeri Kelantan ( Latihan ). Saya pernah berugas sebagai guru di Sabah selama 9 tahun ( 1971- 1979 ).Saya pernah mengajar di SMK Lahad Datu pada tahun 1971 - 1972. Masa itu bangunan SMK meminjam SRK Lahad Datu. Kelas kami waktu petang kerana waktu paginya diguna oleh SRK Lahad Datu. Tahun 173 - 1974 saya dilatih di Maktab Perguruan Gaya di Kota Kinabalu dan mengajar di SMK Lok Yuk Likas sehingga Disember 1979. Datuk Awang Zaini ( Pes Negeri Sabah ) waktu itu sama-sama dengan saya menjadi ahli Kelana A Kota Kinabalu. Kami akan masukkan laman web anda untuk disebarkan di sini. Pada bulan Oktober adakah anda bercadang hendak pergi ke Jambori Asean di Jakarta ? Kalau pergi nanti jumpa di sana. Nombor handphone saya ialah 012 921 5140. Anada bagaimana ? Hingga jumpa lagi. Hj Rafiei @ Rafie bin Mohamad ( emel saya : rafiei.mohamad@yahoo.com.my )

..sapa yang ingin merapatkan hubungan dengan pengakap kelantan,,boleh la menghubungi beliau..

jangan lupa samapikan salam saya juga pada dia ya,..eheh

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  fiza on 25th June 2008, 10:28 am

Alhamdulillah....bertambah ahli scout yg soleh dan solehah. Semoga dlm setiap camping Slot keagamaan dapat di beri sirna baru dgn anjakan para digma dan mood yg lebih ceria,Aktiviti yg lain dr lain & lebih hebat dari aktiviti lasak kannnn....apa lagi suru c samad memodenkan aktivitinya...beramal sebelum mati queen queen queen queen

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 25th June 2008, 11:44 am

iya..sekarang ni c samad telah di lantik jadi ppd keagamaan..TANIAH..dan dengan ini..ada program keagamaan boleh la bagi kepada pengakap..

Samad ..bagus ko bincang dengan jakim di atas restoran auliah tu..apa cerita kalo kita punya ahli mau belajar mengaji..saya mau juga mengaji..bagus kalo atas nama persatuan kita..jadi dapat juga menggalakkan ibu bapa yang ada di sana..kan..apa pendapatmu SKIP??/

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Gemuk Tapi Kiut on 25th June 2008, 1:39 pm

Chantek juga tuh..tambah la lagi dgn kelas berzanji ka..
nanti ada juga group scout yg blh selalu dipanggil mengasi ramai kenduri2 rumah org sbg tukang zanji atau korum tetap.

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 25th June 2008, 1:41 pm

iya..betul..bukan jak ilmu dunia kita belajar..mala untuk akhirat juga kan..
lagi pun mempelbagaikan aktiviti pengakap..dapat mengalak kan ahli kita..apa lagi seperti kelana ni..dengan ilmu yang ada..mereka boleh sumbangkan ilmu .dapat juga PAHALA sehingga kiamat..insyaallah

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  fiza on 25th June 2008, 4:01 pm

Team nasyid,kompang,merhaban pun tubuhkan skali la.Pakat-pakat la cari ustaz n ustazah ajar fardu ain n kifayah.Kelas mengaji 100% aku sokong...kelas yg ada ajar tajwid..taranum ...lama dah ndak skolah ni... cheers cheers cheers

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  king's on 25th June 2008, 4:08 pm

iya..jakim ada buat tu paket mengaji..
jadi kalo boleh..kita minta paketnya..kita akan maklumkan kepada ahli pengakap yang lain siapa berminat...tak silap saya bayaran di kenakan RM10 seorang..saya pun tak pasti la..harap-harap PPD keugamaan dapat aturkan kita..ehehe

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  fiza on 25th June 2008, 4:37 pm

wah siap main pakai pakej lagi gitu....ya kita trus kan... queen queen queen

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: persatuan kelana

Post  Sponsored content Today at 11:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum