Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



SUKA BERPENGAKAP??

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 2:50 am

bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce sailemoon.......... Question Question Question Question Question Question na..... kalau kau mau tau......simbol-simbol yang di atas ni..... adalah orang-orang....... yang sudah kenah tipu........ di ikau tabanglah ba kan....... Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  melati desa on 22nd June 2008, 2:56 am

Laughing Laughing Laughing Laughing kingtiger have you seen advertising on a television about advantage to knowing English?????????? you should learn english!!!!! its useful everywhere you go.... I love you I love you I love you study study study study study study study study study study study study study study
not many people wanted to speak tamil execpt you are tamil races( ini bukan perkauman).. and included HINDRAFF... hi..hi..hi afro

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  wong siu long on 22nd June 2008, 3:06 am

Razz mana penting tuu bahasa english... penting lagi bahasa isyarat sebab di jepun, korea dan china... tidak banyak orang pandai bahasa english.. tapi kalau bahasa isyarat pecah(macam broken english) banyak orang yang paham Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 3:11 am

Laughing Laughing Laughing Laughing sailemoon...... memang kau ni suka tul-tul berpengakap tau....... Question Question Question Question Question Question kata-kata muni macam bagi perancang sama saya tau...... I love you I love you I love you I love you pirat pirat pirat pirat pirat pirat pirat

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 3:13 am

santa santa santa sailemoon.... napa lain muka mu dalam gambar ni........macam mau tidur jak tau Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kukukambing on 22nd June 2008, 3:17 am

Laughing zif, macam muka stim jak tuu kan..kan..kan drunken drunken drunken drunken drunken

kukukambing
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 35
Registration date : 2008-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  wong siu long on 22nd June 2008, 4:37 am

Razz kambing... cantek kau punya topi!!!!!! ada macam topi BP plak alien santa santa

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 23rd June 2008, 10:22 am

banyak perkara-perkara yang dapat menarik perhatian kita untuk menjadi ahli pengakap..

BA..bagitau jak dalam forum ni kenapa anda suka berpengakap,...
MUNGKIN DENGAN KATA-KATA ANDA AKAN RAMAI MENJADI PENGAKAP KAN.....

harap =harap la,...eheh

apa yang menyeronokkan berpengakap ni..apa bila jamboree di luar negara..seperti di indon,thai,,

tapi saya perna p indon jak..nanti saya cerita ya,.memang seronok...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 2:06 am

Macam-macam bestnya Pengakap nih..

Pengakap Lebah
Sad Kita belum ada contoh lagi di Sabah

Zaman Pengakap Kanak-kanak
Berhibur jak..ada nyanyian, tarian, lakonan, yell budak-budak. Ada Pek Bercuti lagi..
Boleh habiskan excess negatif energy ke arah yang lebih menyeronokkan.. alien

Pengakap Muda
Sambung lagi hiburan, tapi ditambah lagi dgn istiadat dan kemahiran. Tapi yang penting, sudah boleh camping di luar bangunan. sunny

Pengakap Remaja
Sudah boleh timing n tunjuk skill pada scout junior..sudah layak untuk berekspedisi jauh-jauh..
Di sini sebenarnya diterapkan nilai kewarganegaraan dan kemahiran komunikasi dgn awam (Public Speaking, Interaksi dgn Masyarakat) dan sedikit latihan menganjur program.

Pengakap Budika (17-18 tahun)
Penekanan terhadap pencarian kursus-kursus dan latihan kemahiran yg berbentuk kerjaya..itu saja skop utama dalam unit ni...bila ada kemahiran, Pengakap Kelana nanti walaupun ndak ada kerja makan gaji, masih boleh hidup sendiri dgn skill yg ada. Tapi sayangnya, di Malaysia ni Budika macam dilupakan sudah...rata-rata semua orang masuk Kelana jadi Rover Squire lepas form 5..tu juga salah satu sebab kelana kita ndak sekuat dulu kerana kurang mandiri dari segi kewangan.

Pengakap Kelana (18 - 22 tahun)
Medan Laga nih..Sifatkanlah macamanapun, semua betul..cari jodoh ka..isi masa ka..timing ka..peluang berjalan ka..tapi sebenarnya peringkat ni lah asas untuk pemilihan pucuk pimpinan berikutnya dibuat. Tarikan utamanya ialah pada aktiviti dan projek-projek Kelana. Di sini pun boleh buat asas utk pendapatan yg kencang kalau mahu..tengok saja Delta Rovers Terengganu..ada hardware...Zonice Rovers..ada kilang dan kedai Pengakap...SSU Rover..ada angan-angan..

Kelana Kanan + Kepimpinan+Professional Scout
Ini berkait terus dengan kepuasan diri melalui perkhidmatan dan kepakaran.
Tapi rasanya melalui pengalaman peribadi aku sendiri, boleh dipecahkan pada begini..
1. Pengukuhan Rangkaian Perhubungan (Establishment of Connection)
Kita di Sabah kira beruntung kerana masih ramai Pemimpin yang bukan hanya dari golongan
Pendidik. Ramai golongan professional dan blue collared...kalau ada masalah tanah..ramai
pemimpin kita di jabatan tanah yang boleh membantu, ramai juga di imigresen, hospital. Ramai yg
bisnes sendiri, kalau susah2 mau cari kerja pasal pendidikan kureng atau pasaran kerja sengit
saingannya, bagi yg ndak memilih tu..ramai yg sudah dibantu oleh PPN Sumber Dewasa yg
menguruskan syarikat security di serata Sabah. pemimpin bertugas di Jabatan Air pun ada, kalau
air kena potong tgh mlm, blh jg tlg2 sikit. Bukan itu saja, tgk saja nanti kalau kita jadi AJK dalam
mana-mana acara besar Pengakap, pasti kita akan duduk semeja sama taraf AJK dgn Pengarah2
dan Pegawai Kanan Kerajaan dan swasta. Kalau Pengakap tu pintar, ndak susah juga hidup di
dunia ni dgn connection yg ada.
2. Peluang ikut program/kursus 'mahal' tetapi dapat murah melalui Pengakap
Contoh saja la..First Aid Responder, Rekreasi Luar, Scuba Diving, Piloting
3+1. Peluang melancong ke luar negara dgn selamat dan kurang kos..semua tau la ni kan..sekaligus
mau ndak mau terpaksa asah skill speaking English tu..
4. Peluang utk belajar berurusan dgn pihak berkuasa melalui Pengakap..sgt sesuai bagi yg
menjalankan bisnes
5. Kemahiran pentadbiran dan pengurusan organisasi..juga sesuai utk org bisnes
6. Kemahiran-kemahiran teknikal di luar kelas...carilah scout2 kita yg engineer, org RTM, SESB dsb

dan beribu-ribu lemon lagilah..nanti ditambah kalau aku ingat.. cheers

Satu lagi kelebihan Pengakap ni ialah adanya golongan Pengakap Professional yg boleh diambil bekerja oleh mana-mana Pertubuhan Pengakap berduit di dunia ni...gajinya sampai juga 5 angka wooo..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kingtiger on 24th June 2008, 2:23 am

bagi diri saya pula....... kenapa saya menyertai pengakap...... bukan kerna perkhamahan atau pun bayak kawan2..... saya tidak napikan...... dalam kita menyertai pergerakan pengakap ni...... kita ingin mendapat kenalan yang ramai dari dalam dan luar negara....... itu semua tidak lari dari lumrah kehidupan seorang manusia.......... tapi bagi saya..... apa yang lebih mendorong saya dan meyakinkan saya untuk menyertai pergerakan pengakap ni............ semenjak saya dalam sekolah redah lagi........ di mana skip ARSANI BIN ALAM... YANG MANA BELIAU DULU ADALAH BEKAS GURU BESAR SAYA DI SEKOLAH.. DI S.K TANGJONG PARAS..... BAHAWA........ dalam berpengakap ni... bukan saja kita mencari kegembiraan dan mencari kawan2..... tetapi kita haruslah menghayati dan membayangkan suwasana dalam satu perkhemahan tu adalah bencana atau peperangan....... dan dalam situwasi itu hanya kita sajaha yang tau...... sedangkan kita hanya berapa orang saja untuk menja keluarga2 dari segenap daera atau kampung yang di tempatkan dalam kawalan atau jagaan kita...... dan setelah selesai segala penderitaan semua tu.... dan mereka pun balik denfan selamat.... tanpa ada cacat celahnya.... maka kita la orang yang dapat berbakti pada masyarakat saetempat.......

dalam berpengakap juda.... ia dapat mengajar kita erti, kesusahan, keperitan, dan erti kehidupa yang sebenar di dalam dunia yang luas terbentang ini...... ia juga membentuk diri kita yang sebenar.. itu ka yang mendorong sata yertai pergerakan pengakap ini yang sebenarnya..........

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  kingtiger on 24th June 2008, 2:24 am

bagi diri saya pula....... kenapa saya menyertai pengakap...... bukan kerna perkhamahan atau pun bayak kawan2..... saya tidak napikan...... dalam kita menyertai pergerakan pengakap ni...... kita ingin mendapat kenalan yang ramai dari dalam dan luar negara....... itu semua tidak lari dari lumrah kehidupan seorang manusia.......... tapi bagi saya..... apa yang lebih mendorong saya dan meyakinkan saya untuk menyertai pergerakan pengakap ni............ semenjak saya dalam sekolah redah lagi........ di mana skip ARSANI BIN ALAM... YANG MANA BELIAU DULU ADALAH BEKAS GURU BESAR SAYA DI SEKOLAH.. DI S.K TANGJONG PARAS..... BAHAWA........ dalam berpengakap ni... bukan saja kita mencari kegembiraan dan mencari kawan2..... tetapi kita haruslah menghayati dan membayangkan suwasana dalam satu perkhemahan tu adalah bencana atau peperangan....... dan dalam situwasi itu hanya kita sajaha yang tau...... sedangkan kita hanya berapa orang saja untuk menja keluarga2 dari segenap daera atau kampung yang di tempatkan dalam kawalan atau jagaan kita...... dan setelah selesai segala penderitaan semua tu.... dan mereka pun balik denfan selamat.... tanpa ada cacat celahnya.... maka kita la orang yang dapat berbakti pada masyarakat saetempat.......

dalam berpengakap juda.... ia dapat mengajar kita erti, kesusahan, keperitan, dan erti kehidupa yang sebenar di dalam dunia yang luas terbentang ini...... ia juga membentuk diri kita yang sebenar.. itu ka yang mendorong sata yertai pergerakan pengakap ini yang sebenarnya..........

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 24th June 2008, 9:28 am

Betul juga cakap c gemuktapikiut tu...

Dalam berpengakap ni..
kita akan jumpa Orang-orang yang berpengaruh,,dan ini juga dapat membantu kita yang tak ada kerja,dan lain-lain lagi kita boleh dapat,,

macam di lahad datu,kami kenal ADO,,di mana sahabat kita dapat bekerja dengan dia,sperti jerry,rahmat,chaks..

tidak di napikan juga,,,
saya dapat kerja di Gov.adalah di pengaruhi besar oleh pergerakkan pengakap..

"semasa saya temuduga(26 ribu orang layak temuduga,60 orang terpilih,saya seorang lulus dari sabah),,Dato,penemuduga saya.bila nampak sijil pengakap.dia terus cerita pasal pengakap,,dia tanya,saya semua pasal pengakap..pernah p mana..champing dimana..dan dia bercakap dengan saya juga,.saya boleh di tempatkan di mana-mana.sebab da biasa,...Syukur kepada ALLAH.s.w.t kerana membuka hati saya untuk berpengakap..dengan berpengakap ini saya dapat berdikari,,dan mengubah diri saya.dari budak yang malas belajar(tiada masa depan,suka skep,lawan guru dan dll)kepada orang yang suka belajar(sekarang belajar di OUM ambik digree insyaallah diteruskan ke Phd.) dan saya juga mempunyai pekerjaan yang dapat menampung hidup saya sekarang..kerja sebagai PPTM.F29..."

berpengakap bukan sahaja mengajar kita berdikari,bergembira..mala memberi kita peluang untuk bersama dengan orang-orang yang berpengaruh yang setengahnya boleh membantu kita...

FIKIR_FIKIR la...
Siapa KENAL SAYA.... NILAI LA SAYA DARI ZAMAN SEKOLAH DI AGASEH DENGAN YANG SEKARANG DI HICT..
JIKA SAYA BERUBAH..TU LA PUNCA BERPENGAKAP..

fikir-fikir la kawan..ni bukan gurauan ..tapi kebenaran

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 24th June 2008, 5:44 pm

kau king.......ndak payah di tanya jajalmu cemana.................ndak abis biar 3 buku............rata2 ni yg mula2 join daerah bdk2 otak sot.......xda yg betul.........ada penagih...............neh......jangan ndak akun.......tapi last2 ramai yg berjaya...........n kerana kamu2la........aku yg sot ni mula terpikir untuk berubah.........biarpun lambat........tapi ndak terlambat untuk berubah selagi kita bernyawa................

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  mangas on 25th June 2008, 1:30 am

kata2 mu ne rantingyangpatah,, buat aku sedih ooooo.... aku rindu btul masa dulu2,,, biar pn x berduit tpi kita p kmping,, xda yang tertinggal jgk,,, SEMANGAT KAWAN DAN SEMANGAT PENGAKAP.

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 25th June 2008, 9:44 am

iya..ni la mau bagitau kepada muda-mudi ni agar ikut pengakap bukan hanya suka-suka..
tapi didik la diri untuk jadi orang dewasa,matang dan berfikiran positif..
jadi penagih,pelepak malas..tu semua tak penting..belajar di membentuk keperibadian yang positif ,marila kita sama-sama berpengakap..jika kita ikhlas berpengakp...insyaallah kita akan dapat yang baik..

Mungkin kamu kenal kami kan shar,lock,razif,ninyo,paie,beddu,papai,jerry,zam,fizan sapa lagi ya,,lupa la
ni lagi ctg,saba,willy,banyak lagi la,,berkumpul di pengakap ni menjadi satu pasukan..mencari ketenangan dan mencari keperibadian yang positif..

yang nama di atas tu kebanyakkan samsing,kuat gaduh,pernah juga jadi penagih,tapi syukur alhamdullah.yang nakal-nakal tu da di tinggalkan..dan sekarang meneruskan kehidupan yang baik punya..dan rata -rata dorang ni da bekeluarga..best kan..masih lagi aktive berpengakap..
macam tu sahabat keras ku lock..walaupun jauh nun di sana..join juga ni forum cerita dengan kita..

eheehh..lock suruh papai,zam join ni forum ya,,,kita mau tau apa cerita dorang sekarang..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 10:30 am

c ijam d sdk.....c papai sibuk sekarang.....orang ada kerja baru

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 26th June 2008, 11:18 am

alalal....aku pun kerja juga..
papai..mana la ko sekarang...eheh

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 11:22 am

sdh ku kctau dia.....nnt adala tu kalik.......

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 26th June 2008, 11:23 am

o.juga gambar ku ni??
bagus la aku simpan ni gambar..suapaya kita salingkenal mengenali..
apa pendapat mu kawan............

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 11:26 am

ya betol.....dtaula konok kita ni siapa......cheh.....bukan orang lain pun.......bersaudara juga......

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 26th June 2008, 11:32 am

iya..tapi kalo tak ada gambar ..susah,,mau kenal..ada cucukbadenpowel la..mangas la..namrabas la..sailormon la..ni sapa semua ni???ba kasi teguk kono gambar lawa kamu tu..ehehe

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 11:38 am

ya.....kasikna tenok gambar kamu.............bekenalan kita biarpun sudah dikenal....................

kasi iya jak bah kesian aku...........


IYA...................

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  mangas on 26th June 2008, 12:14 pm

mau gmbr ekk,, naaa gmbr ku.... Laughing Laughing Laughing Laughing

mangas
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Location : lahad datu
Registration date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  king's on 26th June 2008, 12:49 pm

ko ni..ko kasi nampak pula gambar anak buah mu..
tu ko yang pengang ni budak..pakai baju belang-belang//aku tau ko ba..baju mu tu aku kenal..biar pun sipi-sipi jak nampak..ehhe ko ba tu..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 12:50 pm

paling selalu sdh t d pakeknya

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: SUKA BERPENGAKAP??

Post  Sponsored content Today at 11:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum