Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



Jambori pengakap

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Jambori pengakap

Post  ldscouts on 5th May 2008, 3:40 pm

Jambori..Seronok kan..
ada jambori lagi di asia..sapa mau ikut??

_________________
MOHD SHAR BIN MARALI
Pen.Pesuruhjaya Daerah
Pengakap Lahad Datu
Sabah,Malaysia

ldscouts
Baru Belajar
Baru Belajar

Number of posts : 9
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://ldscouts.page.tl/

Back to top Go down

re.jambori

Post  ldscouts on 5th May 2008, 3:41 pm

Sesiapa ingin mengetahui Jambori terkini untuk tahun 2008 ..sila layari di laman web http://ldscouts.page.tl/

_________________
MOHD SHAR BIN MARALI
Pen.Pesuruhjaya Daerah
Pengakap Lahad Datu
Sabah,Malaysia

ldscouts
Baru Belajar
Baru Belajar

Number of posts : 9
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://ldscouts.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  wong siu long on 5th June 2008, 4:50 pm

farao best ba kalau ikut jamboree tapi kalau ikut dengan kontinjen negeri... mahal lah! baik pegi sendiri... boleh booked air asia ker!!!!!!!!! lagi jimat duit. lol! lol! lol!

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 16th June 2008, 11:35 am

Boleh..
tapi kena maklum kan ibu pejabat dulu,,,
nanti merajuk pula dorang...
ni kalo ada apa-apa urusan melibatkan luar negeri..bagitu c ryan...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  melati desa on 17th June 2008, 11:26 am

Question im a scout (ahli bersekutu) but i still not joining your pengakap at ld... how to join hah? and how to get part 4A.... coz last time cannot attend that course at maktab.... help! lol!

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 17th June 2008, 11:30 am

ok..i same like u,PENGAKAP BERSEKUTU,
you can continue your part 4,but you must register first to our group (pengakap Lahad datu)

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  melati desa on 17th June 2008, 11:42 am

why the time is still the same........... you know who's the MODERATOR ke???? lol!
how do i contact person who incharged on your scout reg. procedures Question

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 17th June 2008, 11:47 am

you can join "KELANA" and try contact JERRY KAHAL 019-8801484/0198021713..jerry is PEN.PESURUHJAYA KELANA DERAH..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 17th June 2008, 11:48 am

are you from lahad datu??can i see you,and give you our register form.to join our group...

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 17th June 2008, 11:50 am

i think you can call SABARMAN MAGEMBA,pengerusi KELANA daerah lahad datu,014-8551626..or you can chatting to him,name:namrabas.

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  wong siu long on 20th June 2008, 11:50 pm

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Question Question Question Question Question

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  melati desa on 20th June 2008, 11:51 pm

Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Gemuk Tapi Kiut on 21st June 2008, 7:06 pm

Untuk makluman, polisi negeri sekarang ialah untuk memudahkan peserta..
Jadi kalau melibatkan urusan tiket penerbangan, peserta kena dapatkan sendiri, kalau ikut kontinjen negeri, kami akan beri satu tarikh agar dapat kontinjen bergerak bersama-sama.
Negeri tidak akan membelikan lagi tiket pendahuluan untuk peserta kerana:
1. Membebankan peserta.
2. Kes negeri terpaksa menanggung peserta yg tidak menjelaskan bayaran. (Exp. Masa Jambori N9 dulu, kontinjen masih berhutang dgn MPNS sebanyak RM 16,000.00 hingga sekarang sbb ramai peserta tidak menjelaskan bayaran tambang)

Berkenaan Jambori Korea, tambang spt dinyatakan dalam Friendster SSU tuh merupakan tambang paling murah ke Incheon International Airport. (Airasia X ada penerbangan ke sana).. Basketball

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Gemuk Tapi Kiut on 21st June 2008, 7:32 pm

Semua aktiviti Pengakap ke luar Sabah sepatutnyalah dimaklumkan pada negeri (By right, mendapatkan kelulusan Ketua Pesuruhjaya)..

Dari 3-4 tahun lepas sudah panas telinga sy nih kena taling oleh PPM KL bila penganjur maklumkan ada peserta Sabah menyertai program luar negara tanpa pengetahuan/kelulusan Negeri & PPM.

Jadi, ndak salah menganjurkan kontinjen sendiri ke luar Sabah, tapi kena melalui dan diketahui oleh negeri agar kami boleh buat paperwork report yang sepatutnya kerana bila trip tanpa pengetahuan negeri terjadi, yang menjadi mangsa kena 'lasing' ialah sy satu orang..mana KPPNS nya, mana YDP MPNS nya, semua minta penjelasan dr sy n sy pun x tau apa mau jawab psl semua ndak diketahui..

Secara haknya dan tradisinya, pemergian ke Jambori bukanlah bermaksud siapa ada duit, dia boleh pergi. Sebenarnya, memberi kebenaran utk menyertai Jambori adalah "hak istimewa" Majlis Pengakap Negeri Sabah bagi memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada Pengakap yg telah banyak membantu, berjasa dan berkhidmat dalam aktiviti2 Pengakap Negeri, Daerah dan Kumpulan. Dan selalunya mereka yang dibenarkan pergi akan ditanggung kos secara penuh atau sebahagiannya oleh MPNS. Tapi, apa yang terjadi ialah sejak 10-15 tahun lepas, terlalu ramai "Pengakap Jambori" yang timbul..bila ada Jambori dalam atau luar negeri baru kelihatan mukanya..aktiviti di negeri dan kumpulan sedikit pun dorg ni ndak pernah muncul apatah lagi membantu. Dan timbulnya "Pengakap Jambori" ni pula lantaran terdapatnya segelintir ahli Pengakap yg beranggapan bahawa mentang2 mereka mampu, mereka boleh pergi sesuka hati. Itu sebabnya MPNS mengurangkan sedikit demi sedikit penajaan pada Pengakap utk ke Jambori kerana beberapa kali peluang ini disalahgunakan oleh para Pengakap Sabah sendiri. Dan ada pula Pengakap yang telah pergi juga ke program luar walaupun sudah DILARANG oleh Ketua Pesuruhjaya Negeri. Amatlah mendukacitakan perkara begini berlaku kerana seboleh-bolehnya negeri ingin seramai mungkin Pengakap Sabah menghadiri sesuatu Jambori, tetapi hendaklah melalui cara dan saluran yang betul. Sayang, sebab JAMBORI merupakan INTIPATI/INTISARI sebenar Berpengakap itu sendiri.

Jadi, bukanlah isu "merajuk" yg menjadi pokok persoalan sekiranya Pengakap Sabah menyertai program luar tanpa pengetahuan Ibupejabat Negeri..tetapi "APA YANG SEPATUTNYA".."WHAT'S RIGHT" .. dan prosedur serta protokol yang sebenarnya. Kita sudah pernah juga merasa macamana Pengakap Sabah terlibat dlm kemalangan, tercedera malah meninggal dunia semasa menyertai program luar negara..bukannya meminta tetapi kita harus belajar dari sejarah dan pengalaman kerana dalam insiden2 tersebut, bukan Ketua Kontinjen ataupun rakan sesama kontinjen yg disalahkan..tetapi Ketua Pesuruhjaya Negeri dan Pentadbiran Ibupejabat lah yg seringkali dipertanggungjawabkan..jadi mari kita sama-sama fikir2kan ok.. geek

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 21st June 2008, 10:19 pm

ok..betul..
tu adalah cara yang betul untuk keluar negara,
dan ada nya..pengakap yang ada sekarang di ibu pejabat mengatur segala aktiviti negeri..kami akan terus berurusan la dengan pihak ibupejabat..
untuk makluman juga..jika ada maklumat perkehamahan bolehla di hantar ke email pengakap lahad datu= email: pengakapld@yahoo.com kerana email yang di terima akan di sebarkan kepada semua pemimpin dan juga ahli pengakap lahad datu,yang mempunyai email..
ini adalah lebih cepat ,sementara menunggu surat..penggilan..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  kingtiger on 22nd June 2008, 3:26 am

cheers cheers cheers cheers betul saya sokong cadangan itu..... bab saya pun tidajk pernah pi tempat-tempat jauh tau...... silent silent silent silent silent silent silent silent silent silent silent silent silent paling jauh pun sampai pi kk jak apa la ba tu kan......... tapi pa pun bersukurlah kan sudah dapat merasa tempat yang paling jauh dari daera sediri......hehehehehehehehehe bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce

kingtiger
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 68
Registration date : 2008-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  melati desa on 22nd June 2008, 3:40 am

Laughing baguslah kalau ada insan yang komited untuk membantu pengakap walaupun kita tau pengakap ni suka-suka rela.... bukan mcm yg sebelum ni.. kalau pegi jamboree luar negara, ada org kenakan cas lebih kpd peserta untuk menampung tiket sendiri ( sambil menyelam minum air) saya dapat maklumat ni sebab abang saya keja MAS masa tu bertugas di KKIA dan saya kenal pasti org tu... cuma 2 tahun kebelakangan ni tidak pernah sudah saya nampak org tu di BP house... alien alien

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  wong siu long on 22nd June 2008, 4:45 am

cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 22nd June 2008, 8:50 pm

wa boleh jadi begitu ya,.,,nasib la ada c ryan,,,ryan aku sokong ko...buat yang terbaik..agar pengakap terus bertambah...dan bukan makin berkurang kerana kena MUSLIHAT...

Ryan I can trust you to be helping our scouts in this state.

king

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Gemuk Tapi Kiut on 23rd June 2008, 7:45 pm

Waaaauuu...seeeraammmm bulu hidung aku dengar. pirat ...aku pun banyak kelemahan juga..
Pernah buat silap juga...

Tapi bila di fikir2..kesian Pengakap2 baru yang ndak akan dapat rasa pengalaman pahit manis dan kemahiran dan gaya hidup sebenar Pengakap macam yang kita dapat kalau kita duduk diam dan ndak buat apa-apa...

Scout ni milik kita semua, jadi kita lah yang perlu preserve semua aspek positif yg ada dlm scout ni..

Luahan rasa lah kan..aku dapat naik pesuruhjaya ni pun bukan pasal aku sendiri minta..bos pun mati-mati cuba sekat aku daripada terus naik dan naik..macam-macam lah yang dibuatnya.antaranya itulah, manikayu kena tahan sampai 11 tahun...Tapi bila 2-3 tahun kebelakangan ni, semua individu yang diharap dan dilantiknya, satu orang pun ndak ada yang buat kerja...kalau buat pun, untuk agenda sendiri..bukannya ndak mampu buat, tapi banyak komitmen lain yg terpaksa dipenuhi..jadi bila Skip Philip Chin berkali2 paksa suruh lantik aku pasal ndak ada org HQ yg mau buat kerja, mau ndak mau terpaksa lah bos agree saja...walaupun dia menentang keras. Takut orang cakap-cakap belakang.

Terima kasih atas semua sokongan yang diberi setakat ni..i couldn't have done it without all of your help fellow scouts..kita akan cuba meningkatkan lagi imej dan kualiti Pengakap kita..

Kami akan cuba perkenalkan sistem 'fail meja' di mana bila nanti siapa-siapa pun yang naik mengganti, akan ada fail untuk dirujuk...ndak lah macam kami di HQ sekarang sengsara korek sana korek sini sebab tiada fail rujukan. Dalam memperkenalkan sistem-sistem tu, kami akan cuba sebaik mungkin untuk tidak terlalu membebankan Pesuruhjaya, Pemimpin, Kelana dan Pengakap ok...

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 24th June 2008, 9:54 am

iya..tu la yang bagus..
ada fail meja..fail meja ini la yang akan dapt membantu meneruskan operasi pengakap.walaupun bertukar-tukar orang..

ryan..bahagian promosi jamboree di Johor ada tanya saya mengenai penyertaan orang sabah..ramai ka peserta sabah?/berapa dikenakan bayaran untuk menyertai jamboree ini?kemungkinan besar pada masa itu saya berada di KL..boleh ka saya terus ke JOHOR untuk menyertai kontengen sabah>???

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Roy_BorRoy on 24th June 2008, 4:29 pm

dui si skip......gemuk tapi kiut a skip.....1!! lol! lol! lol!

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Gemuk Tapi Kiut on 24th June 2008, 5:09 pm

Boleh bah tu organize kontinjen sendiri, tapi kena buat makluman la jadi aku boleh buat surat keluar, fail rekod n klu dapat synchronize dgn kontinjen lain...buat masa skrg ni ada 2 patrol dari Inanam akan ke sana...sudah beli tiket.

Tapi kemarin DC Inanam call minta kepastian betul ka ura2 yg Jamboree Johor ditunda ke November?
Aku ndak dapat jawab sebab kami di HQ dari awal tahun lg cuba hubungi Johor ndak pernah bersambut telefon dorg. Urusetia, HQ Negeri n Pesuruhjaya Negeri pun X dpt dihubungi.
Ada sesiapa dikenal kah boleh dicontact? Yg Bhgn Promosi tu mcmna menghubunginya?

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  king's on 25th June 2008, 10:21 am

saya kenal tu bahagian promosi..ni di punya nama,nanti bila ko hubungi dia..jangan lupa malumkan kepada kami di forum ini..dan suruh la juga budak inanam tu join mari...ehehe

try ni no: H/P 02-90048460 henry tan..dorang yang buat ni lencana dan promosi jambori di johor..
di maklumkan 16 peserta dari inanam telah mengemukakan penyertaan ..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  fiza on 25th June 2008, 11:08 am

Aking..btul ka jambori JB 2 tangguh p bln November...ala..ndak dpt pigi lg...aku ingat mau blik kg pass 2 jenjalan p camping dekat ja...nasib aku blum beli tiket klu ndak sia-sia aja.... Mad Mad Sad Sad Sad

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Jambori pengakap

Post  Sponsored content Today at 11:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum