Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» cara nak hilangkan tekanan hdp.
15th July 2010, 8:22 pm by king's

» ni untuk kelana jak ka?????
23rd March 2010, 12:23 pm by king's

» ALAM SEKITAR
23rd March 2010, 12:22 pm by king's

» lagu pengakap yang termashur...
14th February 2010, 8:49 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» SOAL JAWAB BERSAMA PEN & PESURUHJAYA DAERAH
8th August 2009, 11:58 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» Isu Pendaftaran Ahli
22nd April 2009, 5:19 pm by king's

» dlm dillema...
24th February 2009, 11:15 am by NOOR FADIZLA HAMZAH

» BEST KA CHAMPING??
17th February 2009, 12:02 pm by NOOR FADIZLA HAMZAH

» 7th APR Photo Contest : "Scouts Reaching Out"
16th December 2008, 10:37 am by king's

Affiliates
free forum
 



pemimpin? apa kriteria nyer???

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  fiza on 25th June 2008, 3:14 pm

hehehee...akan ku latih generasi ku supaya jadi pemimpin yg berbakat...melentur buluh biar la dr rebung nya Smile Smile Smile Smile afro afro afro cheers cheers cheers cheers

fiza
Selalu Sudah
Selalu Sudah

Number of posts : 38
Age : 34
Location : Lahad Datu
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  king's on 25th June 2008, 3:48 pm

Ni kekal lama..bagus juga...tapi jawatan kena la berubah,,maksudnya di sini biar pun berpengakap,dan telah jadi pemimpin..dan kalo rasa-rasa da tak larat memimpin,...jadi penasihat jak..biar orang muda yang akan ganti jadi pemimpin..



Masa kami jadi pemimpin kelana B ld..bila anak buah kami da ada manikayu,kami pun kuar dari kelana...sebab kami mau dorang pun boleh tunjukkan bakat..selepas itu saya di lantik jadi PPD Multimedia pada umur 22 tahun sekarang baru umur 26..da kalo saya da rasa saya tak dapat membantu pengakap Daerah ..bagitau jak saya..saya boleh tarik diri..bagi saya..tak penting juga jadi pemimpin ni lama-lama kalo begitu jak kan..tak ada perubahan...kepada pemimpin yang rasa layak mau imbik tempat saya..bagitau jak...jangan riso ..saya boleh jadi penasihat..eheheh

selagi anda sokong saya..insyaallah saya kan buat sehabis baik..
untuk makluman ada juga rancangan untuk merakam lagu..tapi tak jadi sampai sekarang.
insyaallah nanti kita akan buat dalam masa terdekat..alat da sedia dan sekarang penyanyi ehehe dan tempat jak./

kekadang kita ni tak sedar kelemahan kita,orang lain yang dapat nilai...jadi sama-sama la kita kongsi apa yang patut untuk memajukan pengakap kita..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  king's on 25th June 2008, 3:57 pm

iya..tu yang penting la juga untuk takwim...
mcam saya bahagian multimedia..sebanarnya saya mau buat latihan IT untuk pengakap..tetapi saya hanya ada DIPLOMA dalam bidang IT Jak insyaallah bila saya da abis ambik digree(B.Information technology and Networking with honors _OUM) ni saya akan buat program IT ,kerana memudahkan saya untuk mengeluarkan SIJIL.. dalam syarat biasanya yang ada dip jadi pembantu jak..dan kalo memiliki digree.sijil yang di keluarkan pun akan di pandang oleh orang..

buat masa sekarang saya hanya boleh memabantu jak la kalo ada berkaitan IT,..kasian..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  melati desa on 26th June 2008, 8:01 pm

Idea saya rasa lah kan... kalau yang berkaitan dengan pengakap ni.. kalau pihak HQ dapat bagi tauliah/credentialing berdasarkan kemahiran seseorang pemimpin itu... itu pun dah di kira bagus Very Happy Very Happy Very Happy

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  melati desa on 26th June 2008, 8:07 pm

macam skip shah hari tu.. kita nak mintak tolong untuk buat kursus pertolongan cemas di sekolah kita... tapi di kata lebih baik buat sesi pembelajaran pertolongan cemas sahaja kerana dia tidak sesuai mengeluarkan sijil.... so kita pun buat lah sesi pembelajaran pertolongan cemas... tapi syukur juga sebab beliau bukan sahaja mengajar pertolongan cemas tetapi termasuk juga CPR, CHOKING dan lengkap dengan nota bergambar lagi... semua murid pun exited nak ambil bahagian.... (lain kali buat lagi) Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  melati desa on 26th June 2008, 8:10 pm

Very Happy pada kami guru2.. yang sangat berharga bukanlah sijil tetapi kemahiran yang disampaikan/diajarkan oleh beliau lah yg sangat berharga.... sehinggakan seorang guru pembimbing bulan sabit terus nak join scout katanya dalam scout ni semua ada..mcm2 ada........ cheers cheers cheers cheers cheers cheers

melati desa
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 110
Age : 31
Registration date : 2008-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 8:11 pm

memang ndak boleh......bukan senang bah tu mau kasi keluar sijil.....setau aku.....yang boleh kasi keluar sijil.....pihak st. john atau PBSMM jak.....kalau kamu maw.....mintala tolong sama pihak drg.......seigt aku....kebanyakan kompeni d LD pakai St. John ntuk dapatkan sijil PC.....kompeni bapaku hari tu ndak silap mcm 1mgg drg kursus...........

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 8:13 pm

tapi lama la sudah.....mcm 10/11 thn lepas.....natau masihka begerak tu St John daerah............

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  wong siu long on 26th June 2008, 8:34 pm

Embarassed Embarassed Embarassed wahhhhhhhh terlebih sudah... nama ku sampai disebut sebut... sebenarnya, saya ada lesen dan tauliah dari kementerian kesihatan malaysia dan berdaftar di lembaga Pembantu perubatan malaysia... boleh keluarkan sijil tapi tiada tauliah dari pengakap... itu jer sebab tu yg saya malas keluarkan sijil tuuu... di sepital pun.. saya seorg comitee CPR hosp. tidak perlu pegi mintak tolong st. john ker... bulan sabit ker... Embarassed Embarassed Embarassed drunken drunken drunken drunken

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 8:37 pm

neh......kan endada tauliah.....law mau yg ada sijil maw ndak mau terpaksa minta tolong....tapi kalau takat latihan senang.....kenapa belum d kasi tauliah tu??

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  wong siu long on 26th June 2008, 8:39 pm

Razz Razz lagi satu.... saya malas buat program melainkan prog tu anjuran pengakap dan untuk pengakap sahaja.... hari tu pun kat sekolah si melati tuu ingatkan program pengakap tapi untuk semua unit beruniform.... malas lah!!! bukannya aku minta bayaran pun... free jer semua... terpaksa korban peluang dating dengan bini ku yg cute tuuu Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

wong siu long
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 87
Age : 37
Location : la-hard da'two
Registration date : 2008-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 26th June 2008, 8:40 pm

wahahaha......pa sdh c danish pandai?

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Gemuk Tapi Kiut on 26th June 2008, 11:35 pm

Tu lah masalahnya kalau bab2 tauliah2 ni...aku pun ndak dapat cater kerja semua portfolio PPN..
Kelana ada PPNnya, Rescue n Kesihatan ada PPNnya..Muda ada..remaja ada..PKK ada..istiadat ada..program ada..
Jadi, dorang lah yang patut adakan semua benda2 tuh...
dan mesti juga sentiasa ambil tahu keperluan Pengakap bawahan dari masa ke semasa..

Kalau ada ruang2 kosong dalam mana2 sub-bidang Pengakap Sabah ni..satu cara jak utk menyimpulkannya...PPN yang bertanggungjawab tidur ndak buat kerja..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  king's on 27th June 2008, 9:41 am

oh..iya ka..
tu la pasal..sebanarnya kalo ada tauliah ni bagus,
jadi tak la susah-susah orang dari pantai timur pergi ke KK untuk mengambil kursus CPR.

ni juga membeban kan penagakp dari daerah pantai timur untuk ke KK,iya melibatkan wang yagn banyak..

saya berharap agar pihak KK,memberi tauliah yang layak kepada pemimpin yang di pantai timur,di memudahkan aktiviti berjalan dengan lancar.

Lahad Datu,kunak,kinabatangan,sandakan,tawau,semporna dll.ni sangat kauh dari KK.

saya berharap,agar pihak tuan mengambil langkah-langkah yang betul agar tidak menyusahkan semua pihak..

untuk pengetahuan juga.di pantai timur ada pen.jurulatih antarabangsa,Gilwell Park di sandakan,,dan banyak lagi..dengan apa yang ada,pengakap pantai timur boleh bergerak membuat aktiviti,dan hanya memaklumkan kepada pihak Ibu pejabat..ini dapat mengalakkan pengakap yang tak bekemampuan dari segi kewangan untuk mengikuti aktiviti yang di adakan di KK..


fikir-fikir la..

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 27th June 2008, 10:56 am

aku jak la pengakap yg langsung ndak begerak....daftar pun belum.................hehehehehehe

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Gemuk Tapi Kiut on 27th June 2008, 11:02 am

ni lagi satu masalah ni..ndak tau bila lagi mula wujud istilah Pengakap Pantai Timur tu..
Terus terang dikatakan ianya berbunyi macam mengenepikan negeri sebab kalau kita mau ckap selama ni pantai timur sudah bergerak..satu benda pun negeri ndak tau..nampak betul asabiyahnya..
Macam mau ada lagi Ketua Pesuruhjaya Negeri di pantai timur..skim latihan dan penguatkuasaan pun ndak pernah mau ikut yang telah digariskan negeri..sebab ada kuasa mutlak menentukan halatujunya..
Mesyuarat di peringkat negeri jarang hadir kemudian bila dikuatkuasakan hasil keputusan mesyuarat tu, yg ndak hadir ni ndak mau pulak melaksanakannya sebab ndak mengiktiraf keputusan yang dorg ndak tau..sedangkan minit dan siaraya sudah dibagi..
Tengok saja vigil di borneo tahun lepas, kami berempat (dgn bos kelana di negeri sendiri) turun seperti diarahkan oleh KPN..tapi bila sampai..disuruh jadi pemerhati saja..dan aku sbg setiausaha latihan 'diarah' untuk "diam dan ikut saja" sedangkan tujuan kami turun adalah untuk memastikan serta menerangkan kaedah menjalankan vigil yg asal tanpa ada perubahan..sementara kita belum ada Majlis Kelana Negeri ni, kita ada pasukan latihan negeri untuk membuat keputusan tentang cara2 pelaksanaan skim latihan berkaitan Pengakap ni..kaedah2 tu bukannya boleh diubah sesuka hati oleh individu...kalau boleh begitu, sia2 lah berpuluh2 mesyuarat yg telah diadakan di peringkat negeri dan kebangsaan utk mendapatkan kaedah standard pelaksanaan2 tu..
Memang tujuan dilantik wakil di negeri bagi kawasan2 pantai timur adalah untuk memudahkan pentadbiran dan pengurusan kawasan2 yg jauh dari hq, tapi kalau pemimpin salah menafsirkan bidang tugas dan jurisdiction, jadi lah seperti skrg ni yang mana negeri ndak tau langsung perkembangan kawasan ni kerana selama ni pemimpin2 tinggi di pantai timur ndak pernah membuat sebarang bentuk makluman atau laporan tentang aktiviti, perkembangan terkini dsb..adapun kalau kebetulan KPN datang ke sana ataupun selalunya secara lisan saja direct pada KPN..yg jadi mangsanya pegawai2 yg menjalankan kerja di ibupejabat..
Laporan2 serta perkembangan di LD (satu2nya daerah pantai timur yg selalu ada laporan) pun selalunya kami dapati direct dari LD dan bukannya diberi oleh pimpinan di pantai timur...
Bila aku tengok kertas cadangan jambori pantai timur, jawatankuasa tertinggi yg disenaraikan pun hanya PPN Pantai Timur sedangkan dalam Sabah ni hanya ada 3 org PPN dari pantai timur dan 2 dpdnya memang sudah sah dan lama 'dormant'..
Kami di negeri tiada masalah untuk turun ke daerah2 manapun (lagi kami suka) tapi entah kenapa Pengakap di Pantai Timur seolah mempunyai tanggapan bahawa susah betul kami mau turun..sebenarnya, pimpinan tertinggi Pantai Timur yg selalunya mencipta situasi yg menghalang kami daripada dapat turun..
1) kami hormati kedudukan dorg sbg wakil negeri di pantai timur (tapi dorg pula tidak menganggap atau menonjolkan diri sbg wakil negeri pulak) .. 2) negeri tidak dimaklumkan tentang apa2 yang diadakan (tiada surat, tiada pemberitahuan, tiada permohonan, tiada jemputan)..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Gemuk Tapi Kiut on 27th June 2008, 11:07 am

Berkenaan kursus kelayakan spt PC dll..memang kami sudah bermesyuarat dan mengambilkira kos peserta sekiranya diadakan di KK..jadi bulan lepas kami sdh membuat keputusan utk mengadakan kursus2 negeri secara berpusat mengikut bahagian..utk pantai timur, LD akan jadi tuan rumah..kk akan jadi pusat utk pantai barat saja..Tenom utk pedalaman dsb..
Tapi minggu lepas, PPN yg berkenaan pula angkat tangan ndak mampu mau adakan kursus2 tu..ndak tau kenapa sedangkan benda ni bukan dibuat dan dikerjakan oleh satu orang saja..

Gemuk Tapi Kiut
Lama Sudah
Lama Sudah

Number of posts : 74
Age : 40
Location : Belakang Bukit Kopungit, KK
Registration date : 2008-06-21

View user profile http://profiles.friendster.com/rayngs

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Roy_BorRoy on 27th June 2008, 11:28 am

kembang idung drg d LD skip kena puji.................wahahahaha..........................

Roy_BorRoy
Terlebih sudah
Terlebih sudah

Number of posts : 149
Age : 32
Location : Ampunk
Registration date : 2008-06-16

View user profile

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  king's on 27th June 2008, 2:54 pm

wow..
iya la..saya perna dengar juga ni wakil dari zon tawau la..tapi kan.macam taka ada jak dorang ni..hari tu kami ada jemput juga.terus p tawau..tapi tak datang..wakil ppn pantai timur pun tak ada..
Ni mau tau sapa nama-nama ppn pantai timur tu??
sebab kalo boleh kan ..kalo la ada ni PN pantai timur..macam buat aktiviti besar daerah..biar pun PN negeri tak dapat datang wakil PN pantai timur la datang..tak pun wakilnya la..dalam perasmian ka..

boleh ka bagi nama-nama dorang yang besar-besar ni..jadi boleh la juga kami kenal-kenal kan..eheh

king's
Bapa FORUM
Bapa FORUM

Number of posts : 325
Age : 34
Location : lahad datu,sabah
Registration date : 2008-03-18

View user profile http://shar82.page.tl/

Back to top Go down

Re: pemimpin? apa kriteria nyer???

Post  Sponsored content Today at 11:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum